Doorgaan naar inhoud

Vrome zondaars

misbruik in de Rooms-Katholieke kerk

Vrome zondaars - Joep Dohmen
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

ENa publicaties door NRC Handelsblad en de Wereldomroep over misbruik in rooms-katholieke instellingen, in het voorjaar van 2010, was Nederland verrast. Er volgde een stortvloed aan nieuwe getuigenissen door honderden slachtoffers, die na jarenlang zwijgen hun verhaal durfden te doen. Veel daders zijn overleden, wat overblijft zijn de misbruikte kinderen, getekend voor het leven. Vrome zondaars vertelt het verhaal van slachtoffers en daders.
Dit boek biedt het een analyse en een onthullend overzicht van de aard en de omvang van het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Joep Dohmen, redacteur bij NRC Handelsblad, presenteert nieuwe feiten over de rol die Nederlandse machthebbers en het Vaticaan speelden en nog steeds spelen. Telkens rijst de vraag: hoe werkte het systeem van verhullen? Waarom greep de kerkelijke autoriteiten niet in? En: waar bleef de Nederlandse overheid?

Over de auteur:
Joep Dohmen is al vanaf de jaren tachtig werkzaam als (onderzoeks)journalist. Hij begon zijn carrière bij het Limburgs Dagblad en De Limburger. De laatste tien jaar werkt hij bij NRC Handelsblad. Hij won onder meer de prijs voor de Dagbladjournalistiek in 1993 toen hij samen met zijn collega Henk Langeveld een artikelenserie schreef over de corruptie en vriendjespolitiek in Limburg. In 2008 ontving hij De Loep, de prijs van de vereniging voor onderzoeksjournalisten, voor een serie artikelen over de chaos bij de belastingdienst.
Eerder publiceerde Dohmen De Vriendenrepubliek, over bouwschandalen in Limburg, en Europese Idealisten, over de interne gang van zaken in het Europese Parlement. Met Jos Verlaan schreef hij De Bouwbeerput en Kreukbaar Nederland, over fraude in de bouwnijverheid.

citaat uit het boek:
‘De katholieke kinderbescherming leverde mijn broertje en mij — ik was tien jaar oud — af bij de broeders. Het was een streng regime met lijfstraffen. Je had als kind een nummer. Ik was nr. 158. In groep twee vergreep een broeder zich aan mij. Hij haalde mij ’s nachts uit bed op de slaapzaal. Ik herinner me ook de handtastelijke ziekenbroeder die mij altijd wilde strelen. In al die jaren heb ik mijn voogd één keer in het internaat gezien. Dat was in de bezoekkamer. De broeder van groep twee zat erbij en hield het in de gaten.’

Onderzoeksjournalist Joep Dohmen (1960) deed als redacteur van NRC Handelsblad uitvoerig onderzoek naar misstanden in de Rooms-Katholieke Kerk. Eerder publiceerde hij De Vriendenrepubliek, over bouwschandalen in Limburg, en Europese Idealisten, over de interne gang van zaken in het Europese Parlement.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.