Doorgaan naar inhoud

Voor Volk en Vaderland [e-Book]

vrouwen in de NSB (1931-1948)

Voor Volk en Vaderland - Zonneke Matthee
e-Book
Nieuw vanaf 4,99

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Verkrijgbaar als e-Book

Centraal Magazijn
e-Book
4,99
Download direct dit e-book

Omschrijving

Vijfenzeventig jaar geleden richtte Anton Mussert de NSB op. Dat vrouwen lid werden is bekend, maar waaróm zij voor de N S B kozen is nauwelijks onderzocht. Na de bevrijding werden veel 'kameraadskes', zoals de vrouwelijke N S B-leden werden genoemd, gearresteerd en in kampen opgesloten, beschuldigd van landverraad.
Zonneke Matthée onderzoekt met behulp van niet eerder onderzochte bronnen de redenen voor het NSB- lidmaatschap van vrouwen die, naar Duits voorbeeld, binnen de N S B een eigen organisatie oprichtten: de Nationaal Socialistische Vrouwen Organisatie. Zij laat zien waarom vrouwen zich aangetrokken voelden tot de NSB en tot het nationaal-socialisme in het bijzonder, op welke manier zij zich inzetten in naam van ' Volk en Vaderland' en wat hen dreef om actief te blijven, aanvankelijk via de parlementaire weg en sinds mei 1940 aan de kant van de Duitse bezetter. Via een aantal biografische portretten laat zij de onderlinge verschillen zien tussen deze vrouwen, hun persoonlijke achtergrond, hun motivatie en hun opvattingen over het nationaal-socialisme.
Voor Volk en Vaderland is de eerste studie over de motieven van vrouwen voor het NSB-lidmaatschap, hun 'geloof in de nieuwe orde' en de wijze waarop zij zich hebben moeten verantwoorden voor hun lidmaatschap.
Zonneke Matthée(1944) is historica en geassocieerd aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Voorheen was zij docent geschiedenis en hoofd- redacteur van Historica, het tijdschrift voor vrouwenge- schiedenis. Recentelijk publi- ceerde zij een aantal artikelen over 'foute' vrouwen.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.