Doorgaan naar inhoud

Tuinen en labyrinten

Tuinen en labyrinten - L. Impelluso
Paperback
Tweedehands vanaf 15,00

Koop Tweedehands

Leuven (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
15,00
Levertijd: 1-2 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Als u een tuin betreedt, merkt u het meteen. Of het nu gaat om een strakke, geometrische, van de buitenwereld afgezonderde klooster-tuin of om een zwierige Franse tuin uit de Verlichting, waar de natuur vrijer werd gelaten: elke tuin communiceert. Omdat hij veel meer is dan een loutere 'architectuur van het groen'. Hij weerspiegelt de opvattingen van de mens op een bepaalde plaats, in een bepaalde tijd en in bepaalde levensomstandigheden. En dat is bijzonder boeiend.

Veel meer dan bijvoorbeeld de architectuur is de tuin onderhevig aan de tand des tijds. Omdat hij hoofdzakelijk bestaat uit vergankelijke en veranderlijke materialen. Daarom zijn schilderijen en prenten, verzen en filosofische beschrijvingen met de tuin als onderwerp zo belangrijk. Ze hebben het oorspronkelijke uitzicht van de tuin vastgelegd. Zo kan de tuin bewaard worden. Zo kan hij bekeken, bewonderd en bestudeerd worden. In een boek als dit, bijvoorbeeld. Deze nieuwe uitgave in de reeks Kunstbibliotheek is gewijd aan die 'eeuwige tuinen', vastgelegd op schildersdoek of papier. Het ontsluiert voor u de ontelbare betekenissen en interpretaties diei achter die afbeeldingen verscholen gaan.

In de eerste vijf hoofdstukken volgt u de tijdslijn van de oudheid tot in de 19e eeuw aan de hand van de belangrijkste historische tuintypes. In het tweede deel krijgt u een symbolische, religieuze, filosofische en esoterische analyse van die types. Interessant is dat de tuin niet alleen een bron van inspiratie was voor de kunst. Het was ook omgekeerd. Zo vormde de literatuur de inspiratie voor heel wat prachtige tuinen. Die voortdurende wisselwerking maakt van tuinen een complex betekenisvol en allegorisch netwerk. De betekenissen en allegorieën van tuinen worden jammer genoeg vaak over het hoofd gezien. Niet in dit boek, dat u een boeiende kijk biedt op het verleden van die fascinerende groene microkosmos en u een maatstaf geeft om het heden naar waarde te schatten en de toekomst met meer inzicht tegemoet te gaan.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.