Doorgaan naar inhoud

De groene middeleeuwen

Duizend jaar gebruik van planten (600 tot 1600)

De groene middeleeuwen - Linda Ijpelaar, Claudine Chavannes-Mazel [Red.]
Gekartonneerd

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Wat was de functie en de betekenis van planten, hun wortels en hun vruchten in de middeleeuwen? Kennis ervan was essentieel voor de voedselvoorziening van mens en dier. Wortel en pastinaak kennen we sinds de Romeinen, maar wanneer kwamen bloemkool en spinazie op tafel?
Minstens zo belangrijk is de giftigheid van planten en bessen of, daarvan afgeleid, hun mogelijke toverkracht. De kennis van de helende werking van planten in een tijd waarin de natuur de enige bron van genezing is, is evenzo essentieel voor het voortbestaan van de mens. En planten leveren kleurstoffen voor kleding, schilderijen en wapenschilden.
De symbolische betekenis van planten vinden we in de sacrale en wereldse literatuur; van de honderd Bijbelse planten - denk aan het brandende braambos - tot theaterproducties waarin maagden in bloemknoppen schuilen, tot in volksgeloof waarbij vreemde wezens in struiken wonen.
Stoelt de hedendaagse antroposofische uitleg van de vier humeuren van de mens werkelijk op de antieke geneeskunde? Welke planten kon men in een negende-eeuwse kloostertuin vinden?
Welke zijn de 88 planten van Karel de Grote?

De Groene Middeleeuwen gaat op al deze zaken in. Tevens is er een hoofdrol voor het schrift en de prachtige illustraties uit talrijke boeken, waarin fantasie en werkelijkheid soms wonderlijk verweven zijn. Dit maakt De Groene Middeleeuwen naast een onmisbare bron van informatie, tot een lust voor het oog.


Specificaties



Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.