Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte
De Greet Hofmans-affaire - L. J. Giebels
De Greet Hofmans-affaire - L. J. Giebels

Specificaties

 • Auteur:
 • Uitgever:
  Bert Bakker
 • ISBN:
  9789035131675
 • Bindwijze:
  Paperback
 • Aantal Pagina's:
  324
 • Genre:
  Geschiedenis
 • Jaar:
  2007

De Greet Hofmans-affaire

Hoe de Nederlandse monarchie bijna ten onder ging

L. J. Giebels

Beoordeel dit boek als eerste!
Paperback  Tweedehands vanaf € 6,50.

Omschrijving

De Greet Hofmans-affaire is de beruchte kwestie-Soestdijk waarin een gebedsgenezeres het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis in gevaar bracht.
De kwestie-Soestdijk was een aaneenrijging van conflicten tussen koningin Juliana en de kabinetten-Drees en een verwijdering tussen de koningin en haar echtgenoot. De conflicten schiepen een constitutionele crisissfeer en de verwijdering tussen koningin en prins dreigde op een echtscheiding uit te lopen, die onvermijdelijk tot troonsafstand zou leiden.
Het was uiteindelijk premier Drees die de crisis en de dreigende echtscheiding wist te bezweren, nadat koningin Juliana beloofde definitief met Greet Hofmans en haar aanhang te breken. De affaire laat zien dat de regel 'de Koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk' niet werkt als de Koning van geen wijken wil weten. De Greet Hofmans-affaire roept de verreikende vraag op of het in een moderne democratie past dat de koning deel is van de regering, en of ons land niet voor een ceremonieel koningschap moet kiezen.
Dr. Lambert J. Giebels is politicoloog en jurist. Hij promoveerde op een biografie van oud-premier Beel. Hoewel de koningin hem geen inzage gaf in het Beel-dossier op het Koninklijk Huis-archief, wist Giebels de affaire met wel toegankelijke archieven op het Nationaal Archief te reconstrueren. Het resultaat is een adembenemend historisch relaas dat hier en daar zelfs leest als een thriller.
Over Beel
'Giebels heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een in Nederland weinig beoefend genre: de politieke biografie.' MAX VAN WEEZEL, VRIJ NEDERLAND
'Giebels' meesterproef, die leest als een roman.'
HP/DE TIJD
In dit boek wordt op briljante wijze het politieke en persoonlijke leven van Beel beschreven. Met Louis Beel ging een slaatsman van allure heen en hij heeft nu ook terecht een biografie van allure gekregen.' SPIEGEL HISTORIAEL

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs

Vestigingen in Nederland

Rotterdam
Goed
?
Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1
€ 6,50
Amsterdam
Goed
?
Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1
€ 6,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Verkrijgbaar als NieuwWeb only

Vestiging
Voorraad
Prijs
Er is geen Nieuw aanbod gevonden.

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht