Doorgaan naar inhoud

Rome en de Nederlanden

Imago jubileum kalender 2018

Rome en de Nederlanden - Elly Jans, Charles Hupperts, Riemer van der Veen
Onbekend

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Het onderwerp van de Imagokalender 2018 is 'Rome en de Nederlanden'. De aanwezigheid van de Romeinen in de Nederlanden wordt onder meer verteld aan de hand van een aantal beroemde Romeinse vondsten, zoals de 'Godenpijler', die ter ere van keizer Tiberius in 17 na Chr. werd opgericht en pas in 1980 in Nijmegen werd teruggevonden.

Ook zien we in het werk van zeventiende eeuwse kunstenaars Bol, Quellinus en Goltzius beroemde gebeurtenissen terug uit de vroege geschiedenis van Rome. Bovendien hebben kunstenaars zich door de vondsten in de stad Rome laten inspireren, zoals de Vlaamse kunstenaar Gossaert.

De jonge Nederlandse Republiek spiegelde zich in haar streven naar onafhankelijkheid aan de vrijheidszin van de Bataaf Julius Civilis. Bij schilders als Van Veen, Flinck, Lievens, Jordaens en Rembrandt zien we deze thematiek regelmatig terug. 

Kennis van beelden uit de Oudheid is vaak tot ons gekomen doordat er vanaf de vijftiende eeuw kopieën werden gemaakt. Veel kunstacademies bezaten grote collecties. Deze 'gipsen' werden veelvuldig nagetekend.
Niet alleen de Romeinse Oudheid, maar ook de manier waarop Caravaggio Nederlandse schilders heeft beïnvloed, komt in deze kalender aan bod.

Omdat 'Rome en de Nederlanden' zo'n breed onderwerp is, zijn in de kalender alleen objecten opgenomen die in de Nederlanden zijn gevonden of door (Zuid-)Nederlandse kunstenaars zijn vervaardigd en zich tevens in musea in Nederland of België bevinden. Zoals ieder jaar worden alle verhalen ondersteund door prachtig beeldmateriaal.

De Imagokalender is een uitgave van Uitgeverij De Doelenpers onder auspiciën van het Nederlands Klassiek Verbond. Tekst en beeld zijn verzorgd door Charles Hupperts, Elly Jans en Riemer van der Veen.



Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.