Doorgaan naar inhoud

Roelandt Savery 1576-1639

Roelandt Savery 1576-1639 - Filippe de Potter
Paperback
Tweedehands vanaf 18,50

Koop Tweedehands

Antwerpen (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
18,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Roelandt Savery was een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. Hij was actief als tekenaar en graveur, maar het was vooral als schilder dat hij hoge ogen gooide. Hij oefende een belangrijke invloed uit op de evolutie van de landschaps- en bloemenschilderkunst.
Savery werd geboren in Kortrijk. Omdat de familie hervormingsgezind was verruilde zij het katholieke Zuiden voor het protestantse Noorden. Na een tijdlang in Haarlem te hebben verbleven vestigt Roelandt zich in Amsterdam waar hij in de leer gaat bij zijn oudere boer Jacob.
Het talent van de jonge Roelandt blijft niet onopgemerkt en hij wordt hij wordt gevraagd om in Praag hofschilder te worden van de keizers Rudolf II en Matthias, die van hun residentie een centrum van maniëristische kunst hadden gemaakt. Tijdens zijn verblijf aan het hof maakte hij een lange studiereis door Tirol waar hij planten te bestudeerde en talrijke tekeningen maakte van imposante berg- en rotspartijen. Deze tekeningen oefenden een blijvende invloed uit op zijn werk.
Na zijn terugkeer naar de Nederlanden vestigde hij zich achtereenvolgens in Amsterdam en Utrecht waar hij een van de succesvolste schilders van de stad werd. Hij maakte vooral landschappen in de Vlaamse traditie van Gillis van Coninxloo, vaak gestoffeerd met vele minutieus geschilderde dieren en planten, al dan niet met een mythologisch of Bijbels thema op de achtergrond. Daarnaast vervaardigde hij bloemstillevens. Zijn schilderijen in een hoogst persoonlijke stijl, verwant aan het heersende maniërisme, waren buitengewoon in trek bij verzamelaars, en bevinden zich tegenwoordig in vele musea in Europa. Ook zijn voorbereidende tekeningen worden nog altijd hoog geschat.
Deze publicatie is de catalogus bij de tentoonstelling over Roelandt Savery die in 2010-2011 wordt georganiseerd in Praag en Kortrijk. Vier essays belichten achtereenvolgens leven en werk van Savery, zijn activiteiten in het keizerlijke hof in Praag, zijn bijdrage tot de landschapsschilderkunst en de zijn getekende stadsgezichten op Praag. De tentoonstelling omvat 45 werken - schilderijen, tekeningen en prenten die stuk voor stuk in de catalogus bestudeerd en afgebeeld worden.


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Snoeck
  • ISBN:
    9789461610058
  • Bindwijze:
    Paperback
  • Afmetingen:
    24,6 x 29,5 x 1,7 cm
  • Gewicht:
    1225 gram
  • Aantal Pagina's:
    184
  • Druk:
    1
  • Jaar:
    2010
  • Publicatiedatum:
    December 2010
  • Rubriek:


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.