Doorgaan naar inhoud

Riemen onder de kin!

biografie van mr. dr. Gerrit Jan van Heuven Goedhart

Riemen onder de kin! - Jeroen Corduwener
Paperback
Vanaf 12,50

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Koop VoordeelboekWeb only

Centraal Magazijn
55,00  12,50
Levertijd: 5-8 werkdagen

Omschrijving

Een halve eeuw, zeven levens, één man. Gerrit Jan van Heuven Goedhart begon na zijn studie rechten een journalistieke carrière als hoofdredacteur van de vooroorlogse Telegraaf. Hij werd ontslagen en leidde daarop in de dertiger jaren van de vorige eeuw de belangrijkste actiebewegingen tegen de NSB, en streed zowel in zijn krant het Utrechtsch Nieuwsblad als persoonlijk tegen de mishandeling van joodse burgers die nazi-Duitsland wilden ontvluchten. In de Duitse bezetting voerde hij een van de meest vooraanstaande verzetsgroepen aan en leidde de redactie van het illegale Parool. In opdracht van het verzet vertrok hij als boodschapper naar Londen. Daar werd hij op voorspraak van koningin Wilhelmina minister van Justitie in het oorlogskabinet. Hij moest opstappen omdat hij zich compromisloos tegen een Bijltjesdag in bevrijd Zuid-Nederland keerde. Na de bevrijding vroeg Het Parool hem om weer hoofdredacteur te worden en maakte hij die krant tot het meest toonaangevende naoorlogse dagblad. In 1951 vertrok hij naar de Verenigde Naties om te dienen als de eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Gerrit Jan van Heuven Goedhart voerde vijf jaar strijd voor miljoenen ontheemden over de hele wereld, letterlijk tot hij er dood bij neerviel – 55 jaar jong.
Te snel werd deze onverzettelijke persoonlijkheid daarna vergeten. Zijn biograaf Jeroen Corduwener brengt hem weer tot leven in Riemen om de kin!.

Jeroen Corduwener (1956) is historicus en journalist. Hij woont en werkt in Afrika en houdt zich onder meer bezig met vluchtelingenbeleid. Hij schreef boeken over Rwanda en het asielbeleid van de toenmalige staatssecretaris Job Cohen.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.