Doorgaan naar inhoud

Mondgreep

gedichten

Mondgreep - Bart Janssen
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

In bijna twintig jaar verschenen van Bart Janssen amper vijf dichtbundels met minimaal bedrukte bladzijden. Twee titels: 'Gedane wit' en 'Kwijtschrift'. Ze spreken boekdelen. Janssens versbouw werd in de loop der jaren steeds kariger. 'Hij wil de dingen zo compact mogelijk weergeven, in een formule haast', schreef Koen Peeters over zijn vorige bundel 'Opzicht'. Ook speelde vanaf het begin de beeldende kunst een prominente rol. De beelden stonden naast de gedichten afgedrukt of verwezen er expliciet naar.

Niets van dit alles in deze nieuwe uitgave 'Mondgreep'. Eén blik op de gedichten en het verschil wordt duidelijk. In lange uithalen, zonder interpunctie, werpen de regels zich over de bladzijden. Ze hebben de volle breedte nodig om zich geheel uit te drukken. Ze slingeren zich letterlijk naar hun onderwerp, proberen het met de macht der wanhoop te raken, in een mondgreep te nemen. De verzen maken zich los van het (plastische) beeld, dalen af in een ik, jagen naar samenhang met een jij en zoeken contact met de (sprekende en schrijvende) ander. De toon wordt tomelozer en de schriftuur lijfelijker. 'Jij schrijft heftige en ongemakkelijke gedichten, vind ik, het zijn wroetende pogingen om de minieme plek van het eigen ik in bezit te krijgen,' schreef Bart Meuleman in een brief over het manuscript. Maar of deze poging ook lukt, is de vraag. 'De conclusie is pijnlijk voor de dichter: dyslexie, zwijgen en dood'. (Paul Claes)

Bart Janssen (1959) schreef vijf dichtbundels en publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en ontving hiervoor prijzen van het Masereelfonds en de Provincie Vlaams-Brabant. Zijn nauwe band met de plastische kunst kwam o.a. tot uiting in publicaties over hedendaagse Belgische kunst en in bibliofiele uitgaven met juweelontwerper Siegfried De Buck, vormgever Luc Derycke en kunstenaars als Jef Geys, Marc Vanderleenen en Ward Dijck. Op het 'Kunstenfestival Watou 2011' bracht hij samen met Ann Veronica Janssens het project 'Immersion'. Zijn vorige bundel 'Opzicht' werd bekroond met de 'Plantin-Moretusprijs 2009'.

Bundels: Grisailles ( Lannoo 1994), Een losse draad ( Lannoo 1996), Gedane wit (Lannoo 1999) en Kwijtschrift (Lannoo 2001) en Opzicht (Poëziecentrum 2008)


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Poeziecentrum vzw
  • ISBN:
    9789056553357
  • Bindwijze:
    Paperback
  • Afmetingen:
    15,0 x 21,0 x ,4 cm
  • Gewicht:
    103 gram
  • Druk:
    1e
  • Jaar:
    2013
  • Publicatiedatum:
    Juni 2013
  • Rubriek:


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.