Doorgaan naar inhoud

Juridisch schrijven in de praktijk

Juridisch schrijven in de praktijk - Paul Schoukens, Karl Hendrickx
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Juridische teksten vormen sinds de oudheid de pijlers van de organisatie van onze samenleving. Door middel van wetgeving, vonnissen, contracten, ... verandert de jurist het uitzicht van onze leefwereld. Het hoeft dan ook geen betoog dat goed geformuleerde, begrijpelijke en technisch correcte juridische teksten cruciaal zijn voor de goede werking van het gerecht en, bij uitbreiding, voor de goede werking van de overheid en zelfs de samenleving. En daaraan gekoppeld voor het vertrouwen van de burgers in het gerecht en de overheid.

In die optiek past dit boek, dat de klassieke juridische tekstgenres aan bod laat komen met hun belangrijke taalkundige kenmerken en adviezen om ze zo toegankelijk mogelijk te maken, telkens geïllustreerd met voorbeelden. Na de algemene principes van goede teksten, komen de meest voorkomende buitenprocedurele juridische teksten aan bod, zoals brieven, mails en ingebrekestellingen. Vervolgens passeren enkele belangrijke stukken uit de burgerlijke rechtspleging de revue: de dagvaarding en het verzoekschrift, de conclusie en het vonnis. Tot slot komen regelgevende teksten en contracten aan bod, met vooral aandacht voor Belgische regelgeving en algemene voorwaarden.

Juridisch schrijven in de praktijk is in eerste instantie gericht tot studenten in de rechten, maar iedere jurist die zijn schrijfvaardigheid wil bijschaven, vindt er zeker nuttige tips in. Dit boek vormt het tweede deel van een reeks van drie, waarvan het eerste deel over juridisch Nederlands gaat en het derde over rechtswetenschappelijk schrijven zal handelen.

Over de auteurs:

Paul Schoukens is hoogleraar aan de K.U.Leuven en is er verbonden aan de Faculteiten Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde. Naast sociaal recht, Europees en internationaal socialezekerheidsrecht, medisch-sociaal recht en vergelijkende gezondheidszorgsystemen, doceert hij er ook het werkcollege juridisch schrijven.

Karl Hendrickx is taaladviseur bij het Rekenhof, docent Rechtstaalbeheersing aan de Universiteit Antwerpen en buitengewoon gastdocent aan de K.U.Leuven. Hij is vast medewerker van de Juristenkrant en Over Taal en publiceerde eerder een boekje met juridische taaltips.

Evelyne Terryn is hoofddocent handels- en economisch recht aan de K.U.Leuven en titularis van het vak juridisch schrijven aan de campus Kortrijk.


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Acco
  • ISBN:
    9789033486111
  • Bindwijze:
    Paperback
  • Afmetingen:
    17,1 x 24,6 x 1,4 cm
  • Gewicht:
    400 gram
  • Aantal Pagina's:
    200
  • Druk:
    1e
  • Publicatiedatum:
    Oktober 2011
  • Rubriek:


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.