Doorgaan naar inhoud

Impressionisme

Impressionisme - Karin H. Grimme, Norbert Wolf, Jürgen Schönwalder, Nannie Nieland-weits, Elke Doelman
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Op 15 april 1874 was de opening van de eerste groepstentoonstelling, in de Parijse studio van fotograaf Nadar, die niet van overheidswege of door de voorschriften van een officiële selectiecommissie werd tegengehouden. Deze datum is de kunstgeschiedenisboeken ingegaan als de geboortedag van het Impressionisme en bekende kunstschilders als Monet, Renoir, Degas en Sisley.
Zij schilderden in een nieuwe en revolutionaire stijl met nadruk op o.m. het licht, schilderen in de buitenlucht en de sfeer van een plek. Na een inleiding op deze kunststroming in Frankrijk en daarbuiten, met name in Italië, Verenigde Staten, Duitsland worden meer dan dertig individuele schilderijen afgebeeld en beschreven in alfabetische volgorde, te beginnen bij Bazille en Braquemond tot Slevogt, Von Uhde en Zandomeghi.

Van sommigen zijn meer schilderijen behandeld, nl. Caillebotte, Cassatt, Degas, Guillaumin, Monet, Morisot, Pissarro, Renoir, Signac en Sisley. Naast Fransen zijn er ook Amerikanen, Italianen, Duitsers onder, terwijl tevens een schilderij van Vincent van Gogh wordt besproken. Bij de inleiding is onderaan een historische tijdbalk te vinden. Kleine en ook grotere kleurenafbeeldingen bij de schilderijen van behoorlijke kwaliteit geven een mooi inleidend overzicht van het impressionisme.

Impressionistische schilderijen behoren nu tot de meest populaire kunstwerken en zijn wereldwijd de trots van welk museum of welke collectie dan ook. Echter, in 1874 was de publieke reactie op de tentoonstelling en de impressionistische schilderkunst eerder een shock en belediging dan een verering. De Impressionisten en daaropvolgende Neo-Impressionisten waren avantgardisten en revolutionair en baanden de weg voor de moderne kunst.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.