Doorgaan naar inhoud

Het hierarchische brein

inleiding tot de cognitieve neurowetenschap

Het hierarchische brein - A. Kok, Auke Kok
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

"De cognitieve neurowetenschap streeft naar een integratie van psychologie en neurobiologie, in het bijzonder de kennis omtrent geestelijke processen en hersenfuncties.
De kruisbestuiving tussen deze beide disciplines heeft er onder meer toe geleid dat er binnen de neurobiologie steeds meer aandacht wordt besteed aan de hogere cognitieve functies van de mens, zoals taal, geheugen en aandacht. Kennis van de anatomie en fysiologie van hersenen is echter ook voor de psychologie onontbeerlijk gebleken, met name om inzicht te krijgen in de structurele basis van hogere mentale processen.

De rode draad in Het hiërarchisch brein is het idee dat het menselijke brein een gelaagde, hiërarchische opbouw vertoont, waarbij er sprake is van een intensieve wisselwerking tussen ¿hogere¿ (evolutionair nieuwe) structuren en ¿lagere¿ (evolutionair oude) structuren.
De uitgave geeft een overzicht van de belangrijkste theorieën en ontwikkelingen, waarbij er niet alleen aandacht is voor klinische aspecten (gedrags- of functiestoornissen), maar ook voor het verloop en de organisatie van normale hersenfuncties. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn: structurele en functionele organisatie van de hersenen, evolutionaire principes, perceptie en actie, aandacht en bewustzijn, geheugen, emotie, verschillen tussen linker- en rechterhersenhelft en taal. Uiteraard is er ook aandacht voor het vraagstuk van de lokalisatie: waar in de hersenen zijn specifieke vormen van kennis opgeslagen en vinden mentale processen plaats.

Professor Kok is hoogleraar fysiologische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was hij vele jaren werkzaam als Universitair Hoofddocent bij de Vrije Universiteit, en was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Psychofysiologie en de Nederlandse Vereniging voor Psychonomie. Momenteel maakt hij deel uit van de Board of Directors van de prestigieuze Society for Psychophysiological Research (USA). Zijn onderzoek, dat grote waardering geniet in binnen- en buitenland, richt zich op de psychofysiologische en neurobiologische aspecten van selectieve aandacht en controle- en inhibitieprocessen."


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Gorcum b.v., Koninklijke Van
  • ISBN:
    9789023239772
  • Bindwijze:
    Paperback
  • Afmetingen:
    17,2 x 24,1 x 2,2 cm
  • Gewicht:
    755 gram
  • Aantal Pagina's:
    343
  • Druk:
    1
  • Publicatiedatum:
    April 2004
  • Rubriek:


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.