Doorgaan naar inhoud

Het Grote 40-45 Boek

Hardback

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Voor Het Grote 40-45 Boek is onderzoek gedaan in het foto-archief van het NIOD en andere fotocollecties in binnen- en buitenland. René Kok bekeek samen met Erik Somers 150.000 oorlogsfoto¿s. Veel daarvan komen uit privécollecties. Er zijn opmerkelijke opnamen bij die door Duitse soldaten zijn gemaakt. Door de aandacht te richten op amateurfoto¿s ontstaat een meer onverbloemde kijk op de Tweede Wereldoorlog.
Het Grote 40-45 Boek is een aangrijpend fotoboek. Veel afbeeldingen zijn nooit eerder gepubliceerd. Het boek is onderverdeeld in thema¿s als ¿Overwinning¿, ¿Nederlaag¿, ¿Verzet en terreur¿, ¿Dagelijks leven¿ en ¿Kind in oorlog¿. Vooral uit particuliere bron komen steeds meer oorlogsfoto¿s ter beschikking. Zo blijken Duitse soldaten hun diensttijd in het bezette Nederland en aan de fronten voor het eigen fotoalbum te hebben vastgelegd. Met hun eenvoudige camera fotografeerden zij onder meer de inval in Nederland. Hierdoor is nu een beter beeldverslag van de meidagen van 1940 te geven.
Bijzonder zijn de ¿vensterbankfoto¿s¿; foto¿s die heimelijk achter ramen en gordijnen werden gemaakt van bijvoorbeeld het afvoeren van Joden. Openlijk fotograferen van dergelijke gebeurtenissen durfden burgers niet. De foto¿s zijn pas veel later weer opgedoken. Verrassend in dit boek is het grote aantal kleurenfoto¿s. Zowel in Nederland als daarbuiten werd de oorlog met de toen pas uitgevonden kleurenfotografie vastgelegd. De opnamen in kleur brengen de historische werkelijkheid dichterbij.
Het boek bevat uitvoerige bijschriften die de foto¿s in de historische context plaatsen en ingaan op de herkomst en maker van de foto. Het Grote 40-45 Boek is een visuele geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.