Doorgaan naar inhoud

Het effect van langdurige opsluiting van veelplegers op de maatschappelijke veiligheid

lessen van een natuurlijk experiment in twaalf stedelijke gebieden

Het effect van langdurige opsluiting van veelplegers op de maatschappelijke veiligheid - B.A. Vollaard
Paperback

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Boek 51b uit de serie Politiewetenschap

Omschrijving

De criminaliteit is in de periode 1995-2008 sterk gedaald. In een reeks studies onderzoekt Ben Vollaard wat daarvoor de meest plausibele verklaringen zijn: maatschappelijke ontwikkelingen, beleidsinterventies of een combinatie van beide?

In deze studie wordt voor het eerst met behulp van kwantitatieve methoden onderzocht welke invloed het langdurig opsluiten van veelplegers heeft gehad op de maatschappelijke veiligheid. Sinds 2001 is het mogelijk daders die zeer vaak in de fout zijn gegaan voor meerdere jaren vast te zetten. De wet is hierop aangepast. Het gaat om plaatsing in Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV) en de latere Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). De hoop is dat de criminaliteit - vooral diefstal - sterk afneemt door het uit roulatie nemen van de actiefste veelplegers. Tegelijk biedt de langere detentieduur de mogelijkheid voor intensieve behandeling binnen de gevangenismuren, waardoor wellicht een aantal van deze veelplegers uit de criminaliteit komt. De kwantitatieve analyse wijst uit dat deze aanpak van veelplegers zeer succesvol is geweest in het terugdringen van de criminaliteit.

Dankzij het (langer) opsluiten van enkele honderden veelplegers is het aantal aangiften van auto- en woninginbraak eind 2007 30 procent lager dan het anders geweest zou zijn. De baten van deze veelplegeraanpak blijken dubbel zo hoog als de extra kosten die gemoeid zijn met langere detentie en behandeling. De verhouding tussen kosten en baten ligt mogelijk nog gunstiger indien ook de effecten op andere delicten, zoals fiets- en winkeldiefstal, en het effect op recidive in de vergelijking zouden worden betrokken. Uit eerder onderzoek blijkt dat de mogelijkheid van intensieve behandeling tijdens het verblijf in de gevangenis het maatschappelijk perspectief op een 'normaal' leven van veelplegers verbetert. Maatschappij en veelpleger kunnen dus beter af zijn met deze aanpak.

De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie.


Specificaties

  • Auteur:
  • Serie:
  • Uitgever:
    Sdu B.V.
  • ISBN:
    9789035244771
  • Bindwijze:
    Paperback
  • Afmetingen:
    17,3 x 24,6 x ,9 cm
  • Gewicht:
    229 gram
  • Aantal Pagina's:
    101
  • Druk:
    1
  • Publicatiedatum:
    Juli 2010


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.