Doorgaan naar inhoud

Handboek vermiste personen

Handboek vermiste personen - Sybo Schouten
Paperback

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Jaarlijks komen er bij de politie 30.000 tot 40.000 meldingen binnen over een vermiste persoon. Meestal wordt de vermiste binnen korte tijd teruggevonden. Maar in een aantal gevallen is de vermiste slachtoffer geworden van een ongeluk of misdrijf of heeft de vermiste zichzelf om het leven gebracht. Het is belangrijk dat de politie de aard en ernst van een gemelde vermissing goed inschat. De eerste uren en dagen kunnen cruciaal zijn voor een goede afloop. Tegelijkertijd is het praktisch gezien onmogelijk om na iedere melding een uitgebreid politieonderzoek te organiseren.

Als een vermiste om het leven is gekomen, betekent dat niet altijd dat de dode direct wordt aangetroffen. Daar kan jaren overheen gaan. Er worden regelmatig stoffelijke overschotten aangetroffen die niet onmiddellijk kunnen worden geïdentificeerd. Dit probleem is kleiner geworden door de mogelijkheid van DNA-onderzoek, maar groter geworden door de flinke toename van het aantal internationale reizen.

In dit handboek worden beide problemen uitgebreid behandeld. Er wordt ingegaan op criteria die de politie kan gebruiken om een betrouwbare inschatting te maken over de aard van de vermissing en er wordt aandacht besteed aan allerlei methoden en technieken die kunnen helpen bij het terugvinden van de vermiste. Daarnaast worden verschillende identificatietechnieken behandeld en wordt stilgestaan bij vermissingen met een internationaal karakter.

Het Handboek Vermiste Personen bevat verder informatie over diverse voor het onderzoek naar vermissingen van belang zijnde onderwerpen, zoals juridische aspecten van het politieonderzoek naar vermiste personen, nationale en internationale politionele registratiesystemen, onderzoeksgegevens over weglopende jongeren, over misdrijven tegen jongeren en over partnerdoding, het omgaan met achterblijvers, aard en omvang van het probleem van vermiste personen, de waarde(loosheid) van getuigenverklaringen en hoe om te gaan met de ongevraagde bijdragen van helderzienden. Een model van een brochure, bestemd voor mensen die in hun eigen omgeving met een vermissing te maken krijgen, is bijgevoegd.

Dit handboek is in eerste instantie bedoeld voor iedereen binnen de politie die met vermissingen te maken krijgen. Daarnaast is het nuttig voor organisaties, hulpverleners en anderen in de maatschappij die te maken krijgen met de emotionele en praktische problemen van achterblijvers van vermissingen.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.