Doorgaan naar inhoud

Frans van Cauwelaert afgewezen door Koning Albert I

een tijdbom onder Belgie

Frans van Cauwelaert afgewezen door Koning Albert I - Lode Wils
Paperback
Tweedehands vanaf 15,00

Koop Tweedehands

Antwerpen (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
2 st.
15,00
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

In de Eerste Wereldoorlog ontstond een anti-Belgisch activisme waarmee de Frontbeweging zich solidair verklaarde. De enige kans om die kloof tussen Vlaanderen en België te dichten lag in een snelle doorvoering van de vernederlandsing van het onderwijs, de overheidsdiensten, het leger en het gerecht, volgens het programma dat Frans van Cauwelaert had uitgewerkt.

Koning Albert I liet dat 'Vlaams minimumprogramma' afwijzen als onvaderlands en weerde de verdedigers ervan uit de regeringen. Maar Van Cauwelaert kon toch de belangrijke wet ter vernederlandsing van de overheidsdiensten afdwingen, mede dankzij enige pressie van de bisschoppen op de Waalse katholieke senatoren. De koning werd zelfs gedwongen om hem tot burgemeester van Antwerpen te benoemen, maar Albert I bleef wel onwrikbaar inzake de vernederlandsing van het leger en de universiteit.

De uitdrukkelijke en volgehouden weigering om de Vlamingen op gelijke voet te behandelen, leidde ertoe dat tegen België 'bij zo velen een haat kon groeien, die door niets te genezen is', zoals Max Wildiers het uitdrukte.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.