Doorgaan naar inhoud

Even slikken

de zin en onzin van antidepressiva

Even slikken - Christiaan Vinkers, Roeland R. Vis
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Ook verkrijgbaar als

Omschrijving

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gebruiken op dit moment antidepressiva, maar weinig mensen durven daarvoor uit te komen. Hoewel er sprake lijkt te zijn van een depressie-epidemie, heerst er een groot taboe op het gebruik van medicatie hiervoor.
In Even slikken gaan psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis in op de geschiedenis van depressie. Worden we inderdaad steeds depressiever en klopt het dat we meer en meer antidepressiva gebruiken? Zijn we wel gebaat bij deze pillen die, ondanks decennia aan hersenonderzoek, min of meer per toeval ontdekt zijn? Of zijn deze pillen een (te) makkelijke oplossing voor de dagelijkse stress van de moderne mens? En wat zijn de risico's en de bijwerkingen?
Vinkers en Vis vertellen verhelderend en onderhoudend over een serotoninetekort als populaire verklaring voor depressie, over de rol van raketbrandstof bij de ontdekking van de eerste antidepressiva en over wie ons al deze pillen laat slikken: artsen, onderzoekers, de farmaceutische industrie of de maatschappij? Daarnaast delen antidepressivagebruikers hun persoonlijke ervaringen. Na het lezen van Even slikken begrijp je waarom zo veel mensen antidepressiva gebruiken. Maar vooral waarom dit helemaal niet zo gek is.
Christiaan Vinkers (1980) is psychiater bij het Hersencentrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en doet onderzoek naar stress en veerkracht. Als lid van De Jonge Akademie van de KNAW draagt hij actief het belang van wetenschappelijk onderzoek uit naar de maatschappij.
Roeland Vis (1981) is ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein en Utrecht. Hij doet onder meer klinisch onderzoek naar de nucleaire diagnostiek van ontstekingsziektes.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.