Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte
Eigenwijs vaderland - Anne Petterson
Eigenwijs vaderland - Anne Petterson

Specificaties

 • Auteur:
 • Uitgever:
  Bert Bakker
 • ISBN:
  9789035143746
 • Bindwijze:
  Paperback
 • Genre:
  Geschiedenis

Eigenwijs vaderland

populair nationalisme in negentiende-eeuws Amsterdam

Anne Petterson

Beoordeel dit boek als eerste!
Paperback  Tweedehands vanaf € 12,50. Nieuw vanaf € 12,50.

Omschrijving

In de tweede helft van de negentiende eeuw groeide Amsterdam uit tot hoofdstad van Nederland. Maar zagen de negentiende-eeuwse Amsterdammers zichzelf ook als Nederlanders? Dit boek laat zien hoe dienstmeisjes en schoenmakers, winkeliers en schooljongens hun Nederlanderschap in het dagelijkse Amsterdamse leven vormgaven.
De stadsbewoners versierden bijvoorbeeld uitbundig hun straat tijdens Oranjefeesten, collecteerden voor de 'stamverwanten' in Zuid-Afrika, en zetten het Wien Ne├¬rlands bloed in als strijdlied tegen internationaal geori├źnteerde socialisten. Door de vormen die zij kozen, uitten de gewone Amsterdammers hun nationaal gevoel steeds op een net iets andere wijze dan door het establishment werd verwacht. Ze manifesteerden zich, kortom, als eigenwijze vaderlanders.
Eigenwijs vaderland bevindt zich op het kruispunt van politieke cultuur, stadsgeschiedenis en history from below en biedt daarmee een nieuwe kijk op bekende nationale thema's. Aan de hand van onder meer briefjes aan het gemeentebestuur, politierapporten, advertenties, foto's en film brengt Anne Petterson de stad tot leven.

Anne Petterson (1987) studeerde geschiedenis in Leiden. De afgelopen jaren was zij als promovendus en docent verbonden aan de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht. Haar interesse ligt vooral bij de politieke en culturele geschiedenis van Nederland in de negentiende eeuw.

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs

Vestigingen in Nederland

Leiden
Goed
?
Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1
€ 12,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Verkrijgbaar als Voordeelboek

Vestiging
Voorraad
Prijs
Leiden
1
€ 29,99 € 12,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht