Doorgaan naar inhoud

Dodelijk geweld

Moord en doodslag in Nederland 1992-2007

Dodelijk geweld - Paul Nieuwbeerta
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Een vrouw gewurgd door haar jaloerse partner. Een liquidatie in het criminele milieu. Een uit de hand gelopen drugsruzie. Een lustmoord op een kind. Jaarlijks vallen er vele slachtoffers door moord en doodslag in ons land Criminoloog Paul Nieuwbeerta en journalist Gerlof Leistra bekeken de berichtgeving in de media en alle beschikbare bestanden van politie en justitie. Resultaat van hun analyse is een uniek en betrouwbaar overzicht van moord en doodslag in Nederland in de afgelopen vijftien jaar.

Naast een inventarisatie van alle moorden signaleren de auteurs belangrijke trends - waarom daalt het moordcijfer bijvoorbeeld de laatste jaren? - en geven zee en overzicht van de voornaamste kenmerken van alle zaken en van de slachtoffers en daders. Daarnaast schetsen ze een beeld van een aantal specifieke typen moorden, zoals kinderdoding, liquidaties, roofmoorden en seksuele moorden. Ook de vervolging en bestraffing komen uitgebreid aan de orde. Tot slot bevat het boek gedetailleerde reconstructies van spraakmakende zaken, waaronder de moord op Theo van Gogh.

Paul Nieuwbeerta is senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en hoogleraar bij de Vakgroep Sociologie van de Universiteit Utrecht.

Gerlof Leistra is journalist bij het weekblad Elsevier en publiceerde diverse boeken over (georganiseerde) misdaad.

In 2003 publiceerden zij samen het standaardwerk Moord en doodslag in Nederland. Dodelijk geweld is een vervolg hierop.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.