Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte
De vrolijke feminist - Floris van den Berg
De vrolijke feminist - Floris van den Berg

Specificaties

 • Auteur:
 • Uitgever:
  Houtekiet
 • ISBN:
  9789089242181
 • Bindwijze:
  Paperback
 • Genre:
  Filosofie

De vrolijke feminist

Een ecofeministische filosofie

Floris van den Berg

Beoordeel dit boek als eerste!
Paperback   Nieuw vanaf € 22,99.
Deze titel is ook verkrijgbaar in andere formaten.

Omschrijving

Durf te zeggen dat je feminist bent!
Nog altijd worden vrouwen gediscrimineerd en onderdrukt. Nog altijd worden vrouwen behandeld als tweederangs wezens. Filosoof Floris van den Berg pleit voor een wereld waarin vrouwen en mannen gelijkwaardig en autonoom zijn. Voor een wereldwijde seksuele revolutie, zoals die in de jaren zestig in de vrije wereld plaatsvond.
De vrolijke feminist is een boek waarin tradities die een hindernis vormen voor de vrijheid en de ontplooiingsmogelijkheden van vrouwen moreel worden geƫvalueerd. Van den Berg behandelt de onderdrukking en mishandeling van vrouwen in religies, kijkt naar slachtoffers van huiselijk geweld, vrouwenhandel, gedwongen prostitutie, verkrachting, besnijdenis, uithuwelijking en zogenaamde eermoorden en onderzoekt de obsessie met vrouwelijke seksualiteit.
De conclusie is duidelijk: elke vorm van onderdrukking moet stoppen. Maar Van den Berg ziet het ook breder. Hij wil een mondiaal en universeel ecofeminisme, waarin vrouwenrechten, veganisme en de problematiek rond duurzaamheid met elkaar verbonden worden. Hij wil dat de wereld vrouwelijker wordt. Want een feministische wereld is een vrolijkere wereld.

Floris van den Berg (1973) is filosoof en dus feminist en veganist. Hij doceert filosofie aan de Universiteit Utrecht en publiceerde onder meer Hoe komen we van religie af?, De vrolijke veganist en Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme. Hij zet zich met woord en daad in voor een wereld met minder leed en meer geluk en spoort jou aan dat ook te doen.

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-vrolijke-feminist

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Er is geen Tweedehands aanbod gevonden.

Verkrijgbaar als NieuwWeb only

Vestiging
Voorraad
Prijs
Centraal Magazijn
Voldoende
€ 22,99
Levertijd: 2-3 werkdagen

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

 • De vrolijke feminist

  Een boek van Floris Vegan lezen, is alsof je in de kroeg zit met iemand en hij houdt een gepassioneerde monoloog. De ondertitel mag dan "een ecofeministische filosofie" zijn, dit is geen uitgewerkte theorie. Floris brengt zijn uitgangspunt (een liberale filosofie van vrijheid, inclusief een universeel subjectivisme en het niet-schaden-principe) regelmatig naar voren, maar gaat ervan uit dat dit in de kern bekend is. De rest is vooral reactie op allerlei politici, schrijvers en kwesties, en ik vind dat lekker lezen, vooral als ik het met hem eens ben---en dat is meestal het geval. Hier en daar wordt het, door dit karakter, echter ook wat slordig en uit zich in argumenten die onuitgewerkt blijven of heel makkelijk tegen Floris zelf gebruikt kunnen worden (het verschil tussen prostitutie en porno blijft warrig) en soms blijft het zelfs bij een beroep op je emotie ("hoe zou jij het vinden als je familie dit zou doen?"). Een moslim of misogynist zou hier bij Floris niet mee wegkomen, dus waarom hijzelf wel? Verder raad ik mensen die het boek gaan lezen (en dat zou ik zeker doen, want het is leuk en leerzaam), om het hoofdstuk "Gamergate" te negeren. Floris geeft zelf al aan dat hij eigenlijk niet thuis is in de materie en het ontsiert hem dan ook, dat hij desondanks stevig de kant kiest van Anita Sarkeesian en haar "veel bekeken serie" op YouTube. Sarkeesian fabriceert in haar serie foutieve argumenten ("alternative facts," zoals dat heet) die reeds vakkundig zijn ontkracht en is niet wars van andere onwaarheden. Haar Kickstarterbelofte om 5 diepgravende video's te maken voor $6000 is onwaar gebleken (we zijn $160.000 en drie video's verder) en ze heeft haar conclusie al gevormd voordat ze enig onderzoek heeft gedaan---not done in de wetenschap. Als ze vervolgens een lezing afzegt om bedreigingen, waar de autoriteiten zeggen dat er van werkelijk gevaar geen sprake is, dan wordt duidelijk dat deze Sarkeesian meer uit is op beeldvorming en professioneel slachtofferschap dan kritische analyse en waarheidsbevinding. Het hoofdstuk had beter onderzocht moeten worden door Floris en nog beter helemaal weggelaten kunnen worden. Het is jammer dat het hoofdstuk aan het einde van het boek komt, want zo ben ik blijven zitten met een wrange bijsmaak, na het lezen van een zeer vermakelijk boek. Daarom raad ik aan te doen alsof Gamergate niet in het boek staat en zo met veel plezier het boek uit te kunnen lezen.
  Recensie door Peter Stam
  18-dec-2017

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht