Doorgaan naar inhoud

Willy Vandersteen - Tanjar de Viking - Blad 11 Curiosa

tekenschilderwerk
Uitverkocht

Koop Antiquarisch

Er is geen Tweedehands aanbod gevonden.

Omschrijving

4 stroken. Originele tekening in Chinese inkt.

Tekening ca. 32,5 x 40,5 cm. In potlood gezet, zwarte inkt en blauw potlood door Vandersteen op Steinbach tekenpapier. Correcties met witte verf. Blad in 2 delen aan elkaar gekleefd.

Op deze plaat: Vera stapt de Tele-Tijdmachine in. De professor spreekt de bekende geruststellende woorden uit: ‘Wees niet bang! Ik kan u op dit scherm volgen en weer naar hier overhevelen als er gevaar dreigt. Waarna voor het eerst met een ‘flits’ een personage de tijd doorgeslingerd wordt. Er zullen er nog vele volgen. De Flits scene wordt dan ook een klassieker doorheen jaren Suske en Wiske avanturen.

# Tanjar de Viking verscheen als feuilleton in ‘Ons Volk’ vanaf 22 januari 1950 (nr. 4/50) t.e.m. 4 juni 1950 (nr. 23/50). Het werd voor het eerst in albumvorm uitgegeven in 1980 als 26 nr. in de reeks CISO. In 2013 werd het verhaal hernomen als 14de nummer in de reeks ‘Uit de archieven van Willy Vandersteen’.

In menig opzicht is Tanjar de Viking, waarin dochter en vader Welson hun avonturen beleven, enorm interessant. Het begint als een fantastisch verhaal, met een herrezen Viking, huppelt verder als een spionageverhaal met gestolen plannen en een gemaskerde (!) leider, duikt dan het verleden in waar een burcht wordt aangevallen door Moorse piraten, om vervolgens te eindigen in het heden met een veldslag tussen Engelse mariniers en een bende gangsters. Het is actie van begin tot einde.
Grafisch is het een mooi uitgewerkt verhaal, helemaal in de realistische stijl zoals Vandersteen toen naar zijn hoogtepunt evolueerde. Ganse tekeningen lijken zo weggelopen uit Suske en Wiske.

Maar er is meer. Professor Welson is, ook in voorkomen, de evenknie van professor Barabas. En in ‘Tanjar de Viking’ wordt Barabas’ uitvinding de teletijdmachine (zie ‘Op het eiland Amoras’ uit 1945) voor het eerst gebruikt om personages door de tijd te transporteren. Daarmee ‘perfectioneert:’ Welson als het ware Barabas’ machine die oorspronkelijk enkel beelden uit het verleden kon overbrengen. Overigens worden deze verbeteringen door Barabas zonder scrupule overgenomen in het één jaar later verschenen album ‘De tuftufclub’. Blijkbaar won hij daarmee de professorenstrijd, want hoewel professor Welson op het einde van het verhaal nog mogelijke andere avonturen suggereert, is het voor hem bij dit ene gebleven.

Cf. Danny de Laet, Miljaar daar is Tanjar de Viking; Kees Ribbens, ‘Tijd, continuïteit en teletijd in strip - Het fenomeen tijdmachine’.


Beste alternatieven


Specificaties



Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.