Doorgaan naar inhoud

Actief met taal in de zaakvakken

didactische werkvormen voor het basisonderwijs

Actief met taal in de zaakvakken - Anja Valk
Paperback
Nieuw vanaf 27,95

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Koop NieuwWeb only

Centraal Magazijn
27,95
Levertijd: 2-3 werkdagen

Omschrijving

Er is een grote groep leerlingen die het lastig vindt om de zaakvaklessen te volgen omdat de taal die je als leerkracht gebruikt én die in de zaakvakmethodes staat, te moeilijk is. Voor deze leerlingen vormt taal een barrière om zich de inhoud van de zaakvakken eigen te maken. Daarom werken leerkrachten op veel basisscholen aan taalontwikkelend vakonderwijs.

In Actief met taal in de zaakvakken wordt de vertaalslag gemaakt van theorie naar de praktische toepassing. Het boek staat boordevol beproefde, laagdrempelige werkvormen voor de zaakvakken die helpen om de gebruikte taal toegankelijk te maken. Deze werkvormen zorgen ervoor dat zaakvaklessen leuker worden en dat leerlingen zich de inhoud beter eigen kunnen maken.

Actief met taal in de zaakvakken koppelt op zeer praktische wijze vier kerndomeinen uit de Kennisbasis Nederlandse taal aan de zaakvakken. Mondelinge taalvaardigheid, Woordenschat, Begrijpend lezen en Stellen hebben elk een hoofdstuk gekregen, met een korte omschrijving van de hoofdpunten en diverse praktische werkvormen. In totaal biedt het boek 65 van die werkvormen: activiteiten die met weinig voorbereiding ingezet kunnen worden bij bestaande teksten uit de leermethodes voor de zaakvakken. Pictogrammen wijzen de weg naar de bijbehorende vaardigheden en leerfase.

Actief met taal in de zaakvakken richt zich op pabostudenten en leerkrachten in de midden- en bovenbouw in het basisonderwijs, maar is ook voor andere onderwijsprofessionals inspirerend.

In de succesvolle Actief met-serie verschenen eerder Actief met taal (eerste verschijning in 2010) en Actief met rekenen en wiskunde (2013).

Anja Valk is onderwijskundige, taalwetenschapper en NT2-docent. Ze werkt als zelfstandig trainer en leermiddelenontwikkelaar bij Taalbureau Olijhoek & Valk. Martijn Baalman is taalwetenschapper, NT2-docent en heeft haar eigen taalbureau MR-taal. Mariken van der Laan is leerkracht basisonderwijs, intern begeleider en taalcoördinator in het voortgezet onderwijs en onderwijskundige. Vita Olijhoek is taalwetenschapper en NT2-docent. Als mede eigenaar van Taalbureau Olijhoek & Valk werkt ze als trainer en leermiddelenontwikkelaar.