Doorgaan naar inhoud

Geschiedenis Boekhandel De Slegte


Boekhandel De Slegte is door Jan de Slegte opgericht in het begin van de 20e eeuw. Jan De Slegte werkte in de ochtend- en in de avonduren als lantaarnaansteker in Rotterdam. Overdag begon hij een handel in tweedehands boeken annex uitleenbibliotheek.

Zijn zoon volgde hem in deze branche en stond met boeken op de markt. Het was het bescheiden begin van een firma die in de loop der jaren gestaag uitbreidde met winkels in Amsterdam, Den Haag en andere steden. Eind jaren '50 werd ook de stap over de grens gezet met de opening van de eerste Vlaamse winkel in Antwerpen. Na een kortstondige make-over als Polare, keerden begin 2014 de Belgische winkels terug onder de oude naam Boekhandel De Slegte. Zo zijn er nu De Slegte-winkels in Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen. Nog geen jaar later was de opening van een winkel in Nederland een feit. Boekhandel De Slegte Leiden keerde terug, op de vertrouwde stek aan de Breestraat 73. Later ook in Rotterdam en Amsterdam. Op het internet zijn we actief met onze website www.deslegte.com.

Bijzondere activiteiten
Bij Boekhandel De Slegte worden regelmatig activiteiten georganiseerd: signeersessies, voorleesmomenten en tentoonstellingen. In het verleden toonden we zo al hoogtepunten uit Gerrit Komrij's collectie scatologische werken en organiseerden we tentoonstellingen rond het leven en werk van o.a. Hugo Claus, Gerard Walschap en Leonard Nolens. Ter gelegenheid van deze tentoonstellingen verschenen ook diverse bibliofiele en semibibliofiele edities. Uniek was ook de poëziereeks waarin Boekhandel De Slegte nieuw werk van Hugo Claus, Gerrit Komrij, Hafid Bouazza, Erwin Mortier en Leonard Nolens en Cees Nooteboom mocht publiceren.